powrót do www.waterjet.org.pl
waterjet.org.pl Strona Główna waterjet.org.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Admin
2011-02-18, 11:25
Grawerka na wodzie Omaxa
Autor Wiadomość
agama 

Wiek: 49
Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 39
Wysłany: 2010-03-23, 22:15   

Tuti.
Od kilku dni rozgryzam ten program do grawerowania. Muszę powiedzieć, że to niezła frajda. Dziś pokazałem możliwości grawerowania swojemu klientowi. Zrobiło to na nim wielkie wrażenie. Co do obróbki zdjęć to obrabiam je w Photoshopie. Sprowadzam je do zdjęć czarno-białych. (program najlepiej odczytuje prędkości ze zdjęć w odcieniach szarości). Zdjęcie pokazane powyżej jest obrobione tylko przez program Intelli -ETCH tyle, że odwróciłem kolorystykę (zrobiłem negatyw) Pozwala to na świadomy wybór jaka część obrazu będzie wypukła a jaka wklęsła. Jak byś miał więcej pytań to pisz. Postaram się pomóc.
 
     
Tuti 
Omax 55100/P4055V


Wiek: 38
Dołączył: 07 Gru 2009
Posty: 94
Wysłany: 2010-03-23, 23:41   

Wielkie wrażenie na kliencie? Bądź człowiek i powiedz jakie zastosowanie komercyjne może mieć ta opcja? Trochę mi się zlecenia pokończyły a nie mam pomysłu na praktyczne zastosowanie tej opcji.
 
     
agama 

Wiek: 49
Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 39
Wysłany: 2010-03-24, 07:05   

He he. No wiesz. Powiem tak, jak to mówią nasi bracia z południa. A co ja z tego będę miał, jak Ci powiem :lol: . Siedzi mi w głowie kilka pomysłów, tylko muszę porozmawiać z kilkoma znajomymi siedzących w innych branżach czy będzie na to popyt. Jak już mi to wypali to wtedy powiem. Jak na razie to robię cudeńka dla swoich klientów w ramach PR i podtrzymania kontaktów i zleceń.
 
     
moolos

Dołączył: 30 Kwi 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-04-30, 13:14   

Witam
a gdzie jest ten program w bo go znalezc nie moge w maszynie
 
     
kali77 
inżynier waterjet


Wiek: 47
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 212
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2010-05-01, 05:18   Intelli-ETCH

Witam,

Program jest rzeczywiście bardzo fajny! :-) No, możliwości współczesnej techniki są niesamowite... Jeszcze parę lat temu nawet mi nie śniło się, aby taki efekt uzyskać wodą. Rewelacja! Jak zobaczyłem Intelli-ETCH OMAX-a pierwszy raz w akcji to nie mogłem uwierzyć, że dzieje się to naprawdę... a dużo już widziałem w branży.... :-) Samo programowanie jest bardzo proste i intuicyjne.

Gdzie jest program? A to bardzo proste. Proszę:
Naciskasz START/OMAX Layout and Make/OMAX Intelli - ETCH i jesteś w "domu" :-)

Miłej zabawy! Dlaczego zabawy, a nie pracy?! ;-) Bo łatwość obsługi tego programu i radość z jego efektów daje po prostu przyjemność!!! Takie jest moje zdanie na ten temat... :-)
_________________
www.borawskikrzysztof.blogspot.com
 
 
     
kali77 
inżynier waterjet


Wiek: 47
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 212
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2010-05-01, 05:48   Intelli-ETCH

Jak już znajdziesz program w kompie to dalej już "łatwizna".

Masz tu zrzuty ekranowe programu. Proszę.

Zakładka po zakładce program prowadzi "za rączkę".



_________________
www.borawskikrzysztof.blogspot.com
 
 
     
kali77 
inżynier waterjet


Wiek: 47
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 212
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2010-05-01, 05:50   Intelli-ETCH cd1

A tu masz kolejne kroki:



_________________
www.borawskikrzysztof.blogspot.com
 
 
     
kali77 
inżynier waterjet


Wiek: 47
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 212
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2010-05-01, 05:52   Intelli-ETCH cd2

I kolejne! Efekt gotowy... :-)



_________________
www.borawskikrzysztof.blogspot.com
 
 
     
moolos

Dołączył: 30 Kwi 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-05-04, 05:25   

Witam
dzięki za odpowiedz mam wersje 14 i nie ma tego w podanej lokalizacji jest jeszcze coś noweszego od 14??
 
     
kali77 
inżynier waterjet


Wiek: 47
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 212
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2010-05-09, 18:46   

Tak. Wersja 14.6PL beta... testowa...

Trochę za duża aby Ci przesłać przez e-mail. ;-)

Ale jak masz login i hasło do strony OMAX-a, a powinieneś mieć, to możesz na legalu sobie zassać.

Wiesz jak to zrobić?
_________________
www.borawskikrzysztof.blogspot.com
 
 
     
Staszek 
od 2001r w branży

Wiek: 70
Dołączył: 03 Lut 2011
Posty: 32
Skąd: Blok Wschodni
Wysłany: 2011-03-12, 00:26   

Jak to jest z tą grawerką, czy ona opłacalna jest czy to tylko sztuka dla sztuki?

Mam w swoim oprogramowaniu funkcję do grawerowania, ale nigdy jej nie używałem bo wydawało mi się to trochę "śmieszne", to tak jakby czołgiem jeździć do sklepu spożywczego za rogiem po bułki.
 
     
kali77 
inżynier waterjet


Wiek: 47
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 212
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2011-03-12, 07:01   

Staszek, Czemu... To bardzo fajne jest... Tylko należy się duża nagroda temu, kto wymyśli dla tego rozwiązania ekonomiczne zastosowanie....... i tu będzie duży problem..... Ale bardzo mnie to ciekawi jak można to wykorzystać na dużą skalę....
_________________
www.borawskikrzysztof.blogspot.com
 
 
     
Staszek 
od 2001r w branży

Wiek: 70
Dołączył: 03 Lut 2011
Posty: 32
Skąd: Blok Wschodni
Wysłany: 2011-03-15, 07:48   

Trochę pytań mi się nasuwa apropo tej grawerki.
1 Czy jest w sieci jakiś film pokazujący bez przyspieszania jak wygląda takie grawerowanie? 2 Czy głowica chodzi tylko np w lewo, prawo, lewo, prawo itd. z lekkim przesunięciem?
3 Jak obliczana jest prędkość posuwu, na podstawie wskaźnika obróbki materiału program sam to wylicza, czy trzeba przeprowadzić próby za każdym razem?
4 Jak wiemy na jaką grubość strumień się przebije?
 
     
kali77 
inżynier waterjet


Wiek: 47
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 212
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2011-03-15, 08:26   

Staszek,
1. To raczej pytanie - prośba do JS, niech zrobią jakąś ciekawą prezentację w necie.
2. Tak. Głowica chodzi liniami z lekkim przesunięciem.
3. Do tego jest mały podprogram, który realizuje wszystkie zadane w nim parametry. Łatwy i intuicyjny.
4. Trochę to zależy od eksperymentowania, ale wprawny operator szybko opanuje wartości parametrów jakie należy wpisać w odpowiednie okienka.
Reszta to automat... Tak jak cały program OMAX-a... Możliwości regulacji procesu tu niewiele... Co kto lubi...
_________________
www.borawskikrzysztof.blogspot.com
 
 
     
Staszek 
od 2001r w branży

Wiek: 70
Dołączył: 03 Lut 2011
Posty: 32
Skąd: Blok Wschodni
Wysłany: 2011-03-15, 08:45   

Czy teoretycznie można np zakreskować jakąś powierzchnię i ustawić prędkość posuwu np na 30% prędkości separacyjnej. Muszę to wypróbować.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group