powrót do www.waterjet.org.pl
waterjet.org.pl Strona Główna waterjet.org.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wzrost ciśnienia wody - kierunek rozwoju technologii AWJ
Autor Wiadomość
Paweł R. 
inżynier serwisu

Wysłany: 2011-04-04, 21:12   

kali77 napisał/a:
Paweł R., Kreujesz się kolega na wielkiego znawcę tematu, a prawda jest zupełnie inna.

Prawda jest taka, że niewiele o mnie wiesz i o tym czym się zajmuję. Za to Ty kreujesz się na wielkiego znawce, inżyniera ochrony środowiska z resztą :mrgreen: a nie potrafisz nawet schematów pneumatycznych czytać i rozpoznać zaworu. Mam Ci przypomnieć czarne "cośe"?

kali77 
inżynier waterjet

Wysłany: 2011-04-04, 22:19   

Tak się ciągle zastanawiam rozmawiając z Tobą o co Ci chodzi. Po co te Twoje ataki na moją osobę. Skąd tyle nienawiści do mnie, gdzie ja błąd popełniłem w kontakcie z Tobą. Zawsze starałem się być do Ciebie ok. Zawsze Cię lubiłem i szanowałem. A nawet podziwiałem za fachowość i wiedzę.

Ale loose... Jakąś tam swoją wizję realizujesz. Bo nie chce mi się wierzyć, że JS Ci za to płaci. Nie rozumiem Cię i pewnie nigdy nie zrozumiem. Mój błąd.

Życzę powodzenia w dalszej karierze zawodowej w JS.

Ja w tym miejscu chciałbym skończyć te nasze bezsensowne dyskusje. Nic ciekawego nie wnoszą na tym Forum. Rozumiem, że to jakaś większa część planu JS, ale mnie to już znudziło.

Mam osobistą prośbę. Nie piszmy już do siebie, bo chyba tylko niepotrzebnie nas to drażni nawzajem.

Pozdrów cały JS i WJSP ode mnie.

Powodzenia, dużo szczęścia w życiu i szerokiej drogi. Narka.

Paweł R. 
inżynier serwisu

Wysłany: 2011-04-05, 19:55   

kali77 napisał/a:
Tak się ciągle zastanawiam rozmawiając z Tobą o co Ci chodzi. Po co te Twoje ataki na moją osobę. Skąd tyle nienawiści do mnie, gdzie ja błąd popełniłem w kontakcie z Tobą. Zawsze starałem się być do Ciebie ok. Zawsze Cię lubiłem i szanowałem. A nawet podziwiałem za fachowość i wiedzę.

Chodzi o to, że zarzucasz mi brak wiedzy praktycznej z zakresu pomp wzmacniaczowych, a to nieprawda. Byłem między innymi na szkoleniu w Austrii z pomp wzmacniaczowych jak już wcześniej napisałem, jestem inżynierem hydrauliki siłowej i pneumatyki, także wzmacniacze to dla mnie żadna nowość.
Maszyny z pompami wzmacniaczowymi nie tylko widziałem na targach ale i grzebałem w nich własnymi rękoma. To samo z podajnikami ścierniwa.
Osobiście nic do Ciebie nie mam, ale irytuję mnie, że zarzucasz mi brak wiedzy w tym temacie.
Mylisz się, nie atakuję Cie , mam wrażenie, że to Ty mnie atakujesz zarzucając brak wiedzy. Pisz na temat i powiedz mi dlaczego robicie pompę 6000bar z tak małą mocą, skoro to nie przyspiesza cięcia, a tylko podraża koszty, marketing?

pawel! 

Wysłany: 2013-02-20, 13:23   

Pan kali jak ma coś udowodnić to przestaje się udzielać,
co do pomp wzmacniaczowych i "tańszej" eksploatacji to może
rozwiązania "technologiczne" wprowadzane przez pana Borawskiego w serwisie pomp
korbowodowych (tech. "składanie na silikon") sprawdza się we wzmacniaczu.
Może opowie pan coś więcej na jej temat.. ?

kali77 
inżynier waterjet

Wysłany: 2013-03-25, 20:10   

Tak, sprawdza się to. To jest takie "wiązanie sznurkami", gdy elementy są już mocno sfatygowane, a trzeba sobie jakoś poradzić i uszczelnić układ.
Szczególnie w pompach mocno wyeksploatowanych.
Oczywiście jest to doraźne rozwiązanie.
Testowałem to w bardzo wielu różnych przypadkach.
Oczywiście nie zlecam tego jako normalnej praktyki serwisowej.

W pompach wzmacniaczowych jest komfort ekonomiczny... To zupełnie inna jakość...
Po prostu części zamienne są banalnie tanie do wzmacniacza w porównaniu z korbowodówką. Więc nie trzeba nic kombinować.... Luksus i wygoda.... ;)

Jakbym miał porównywać to do silników spalinowych, to porównałbym korbowodówkę do silnika Wankla, a wzmacniacz do czterogarowej jednorzędówki.

Wiemy doskonale, że pierwsze jest piękne, wspaniała myśl technologiczna! Tylko kompletnie nieużytkowe i nieuzasadnione ekonomicznie. Drugie to wydajność, ekonomia i standard w motoryzacji.

Co Kto lubi. Jak masz za dużo kasy i lubisz ciekawostki techniczne kupuj korbowodówkę. ;)

Odpowiedz do tematu