powrót do www.waterjet.org.pl
waterjet.org.pl Strona Główna waterjet.org.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Admin
2011-02-18, 11:18
pompy wzmacniaczowe
Autor Wiadomość
Zdzisio
Mgr inż.

Wysłany: 2011-02-09, 11:20   

3Dekiel napisał/a:
1. A co się dzieje jak pojemnośc zbiorniczka się skończy a my nie włączymy cięcia?
2. Co się dalej dzieje a tą woda ze zbiorniczka?

Przestań zadawać pytania, na które już odpowiedziałem, przypomnę Ci:

Zdzisio napisał/a:
A teraz się zastanów co się dzieję z wodą zasilającą pompę korbowodową. Część trafia na głwice a część chłodzi pompę. I tu najważniejsze wody chłodzącej byłoby za mało żeby zasilać pompę, dlatego do zbiornika pobierana jest woda z sieci.
Ze względu na to że na chłodzenie pompy potrzeba niewielką ilość wody, to temperatura w zbiorniku wzrasta w niewielkim stopniu i nie jest to szkodliwe dla pompy.

pojemność zbiornika się nie skończy, ponieważ jest utrzymywany w nim stały poziom wody za pomocą zaworu pływakowego. Poza tym dalej nie rozumiesz budowy układu, jeśli pompa główna nie pracuję, a włączona jest pompka zasilająca to woda krąży ze zbiornika przez zawór przelewowy z powrotem do zbiornika, woda z sieci nie jest wtedy pobierana.
Tyle, że to bez sensu i kiedy maszyna nie tnie pompę zasilającą wyłącza się.
A z wodą w zbiorniku nic się nie dzieje, po prostu sobie tam jest :mrgreen:

lukasz1987

Wysłany: 2012-07-03, 09:32   

witam jak już wspomniałem wcześniej piszę pracę na temat wpływu parametrów hydrauliczbych na wydajność procesu waterjet. Oddając pracę mojemu promotorowi przypomniało się, że mozna by ją jeszcze uzupełnić o kilka rzeczy. Z kilkoma się uporałem, ale mam prośbę dotyczącą dwóch spraw oto one:
Co wpływa na pracę maszyny – pompy wysokociśnieniowej
1) warunki procesu
2) warunki charakteru pracy maszyny

Charakter pracy multiplikatora – ciśnienie zmienne w czasie decyduje o przesterowaniu wydajności pompy hydraulicznej.
Mógłby ktoś mi w tym temacie pomóc będę bardzo zobowiązany

Paweł R. 
inżynier serwisu

Wysłany: 2012-07-31, 10:13   

lukasz1987 napisał/a:
Charakter pracy multiplikatora – ciśnienie zmienne w czasie decyduje o przesterowaniu wydajności pompy hydraulicznej.
Mógłby ktoś mi w tym temacie pomóc będę bardzo zobowiązany
zmiana wydajności pompy hydraulicznej powoduje zmianę wydajności wody, co powoduje zmiane ciśnienia wody- zmiana natężenia przepływu przez kryzę powoduje zmianę ciśnienia budowanego przez nią. Ta sama zasada panuje w pompach korbowodowych zmiana prędkości obrotowej pompy powoduje zmiane jej wydajności.

Dekiel 

Wysłany: 2012-08-05, 12:50   

Paweł R. napisał/a:
zmiana wydajności pompy hydraulicznej powoduje zmianę wydajności wody, co powoduje zmiane ciśnienia wody- zmiana natężenia przepływu przez kryzę powoduje zmianę ciśnienia budowanego przez nią. Ta sama zasada panuje w pompach korbowodowych zmiana prędkości obrotowej pompy powoduje zmiane jej wydajności.

Lepiej nie przepisuj tych bzdur bo pałę dostaniesz i tyle.

Pompy korbowodowa owszem tak działają, ale wzmacniaczowe nie.
W pompach korbowodowych zadajemy przepływ za pomocą zmiany obrotów silnika falownikiem. Tam rzeczywiście ciśnienie "buduje" (:)) kryza na podstawie swojej średnicy i zadanego przepływu.

W pompach wzmacniaczowych zadawane jest ciśnienie a nie przepływ. Przepływ wyznacza średnica kryzy na podstawie ciśnienia, czyli dokładnie odwrotnie niż jest to w pompie korbowodowej.

Paweł R. 
inżynier serwisu

Wysłany: 2012-08-07, 21:21   

Dekiel napisał/a:
W pompach wzmacniaczowych zadawane jest ciśnienie a nie przepływ.
a jak to ciśnienie jest zadawane, czy nie przypadkiem przez zmianę wydajności pompy hydraulicznej?

Dekiel 

Wysłany: 2012-08-08, 23:20   

Słowo "zadawane" oznacza, że użytkownik ustawia czyli zadaje konkretny parametr.
W pompach wzmacniaczowych operator bazpośrednio lub za pomocą programu sterującego zadaje konkretne ciśnienie.
Pompa za pomocą serwozaworu ma za zadanie tak regulować swoją wydajność aby ciśnienie na jej wyjściu było zgodne z zadaną wartością.
To znaczy, że jeśli zamkniemy głowicę to ciśnienie będzie takie samo jak podczas pracy tyle, że przepływ będzie wynosił 0 l/min.
Przy otwartej głowicy wydajność pompy sama dosrosowuje się do wartości przy której będzie miała ciśnienie zgodne z zadaną wartością. Oczywiście jeśli przekroczymy średnicę dyszy ponad maksymalną wydajność pompy to ciśnienie nie będzie mogło być osiągnięte.
Ale najważniejsze jest to, że jak pompa nie pompuje to nie obciąża silnika i nie pobiera energii poza pracą silnika na luzie.

W pompach korbowodowych nie można nagle wyłączyć pompy i cały czas ona pompuje podczas cięcia arkusza, a podczas przechodzenia pomiędzy detalami po prostu zrzuca całą wodę innym zaworem do ścieków, co powoduje że podczas tych przejść maszyna zużywa 100% prądu, wody i części w pompie.

Paweł R. 
inżynier serwisu

Wysłany: 2012-08-09, 09:12   

Cytat:
Przy otwartej głowicy wydajność pompy sama dosrosowuje się do wartości przy której będzie miała ciśnienie zgodne z zadaną wartością. Oczywiście jeśli przekroczymy średnicę dyszy ponad maksymalną wydajność pompy to ciśnienie nie będzie mogło być osiągnięte.
więc zgodzisz się ze mną, że ciśnienie w układzie wysokiego ciśnienia jest budowane na dyszy w głowicy? gdyby nie było dyszy to ciśnienie miałoby wartość oporów przepływu, zatem wszystko co napisałem wcześniej nie jest bzdurą tylko prawdą. Zasady fizyki są takie same dla pomp wzmacniaczowych i korbowodowych. W maszynach wzmacniaczowych zgoda, steruje się ciśnieniem, ale ja wcześniej opisałem jak to się odbywa po drodze od kryzy przez układ wysokociśnieniowy, olejowy, kończąc na pompie hydraulicznej zmiennej wydajności. Z fizycznego punktu widzenia nie ma znaczenia czy sterujemy natężeniem przepływu wody przez głowicę zmieniając prędkość obrotową pompy, czy też prędkość ruchu nurnika we wzmacniaczu.

Dekiel 

Wysłany: 2012-08-09, 22:10   

W pompach wzmacniaczowych zadawane jest ciśnienie, które ma pompa w miarę możliwości wyznaczonej przez średnicę kryzy utrzymać.

W pompach korbowodowych zadaje się przepływ za pomoca falownika zasilającego silnik pompy. Ciśnienie jest generowane z powodu spiętrzenia ciśnienia na kryzie.

Różnica jest taka, że pompę wzmacniaczową można zatrzymać poprzez wyłączenie strugi tnącej, a pompy korbowodowej nie.

Paweł R. 
inżynier serwisu

Wysłany: 2012-08-10, 08:28   

Dekiel napisał/a:
W pompach wzmacniaczowych zadawane jest ciśnienie, które ma pompa w miarę możliwości wyznaczonej przez średnicę kryzy utrzymać.
ale ja opisałem w pierwszym poście jak to jest technicznie realizowane, być może dla łątwiejszego zrozumienia trzeba było zacząć opisywać od kryzy, a nie od pompy zmiennej wydajności. Najlepiej żeby to zrozumieć to trzeba przeanalizować schemat hydrauliczny.

Odpowiedz do tematu