powrót do www.waterjet.org.pl
waterjet.org.pl Strona Główna waterjet.org.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Admin
2011-02-18, 11:18
Pompy korbowodowe
Autor Wiadomość
Rysiek 

Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 63
Wysłany: 2011-02-07, 16:53   

Szanowni Koledzy,

przedmiotem mojej rozmowy z Panem Deklem jest poprawność metodyczna (matematyczno-fizykalna) zaproponowanego sposobu obliczania mocy na wyjściu pompy wysokociśnieniowej, inne aspekty tej dyskusji mnie nie interesują.

Czy Kolega Dekiel umie czytać ze zrozumieniem?

Napisałem wcześniej:
"...Z zasady zachowania energii wiadomo, że w ustabilizowanym przepływie, energia sprężonej przed dyszą cieczy jest równa energii strugi wypływającej z dyszy (nie biorąc pod uwagę strat energetycznych związanych z przepływem przez dyszę)..."

Na co Pan odpowiada:
"...Energia kinetyczna będzie duża po wyściu z kryzy, ale w rurze o znacznej średnicy jest pomijalnie mała ponieważ we wzorze na energię kinetyczną prędkość jest w kwadracie..."

Po takiej wypowiedzi, mam wątpliwości, czy Kolega rozumie zasadę zachowania energii i czy umie czytać ze zrozumieniem.
 
     
3Dekiel

Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 7
Wysłany: 2011-02-07, 23:06   

Kolego Ryśku, skarbie jak ja mam Ci to dalej tłumaczyć?

Moja wypowiedź zasady zachowania energii nie podważa, przeciwnie, gdybym to napisał bardziej fizycznie to by to brzmiało tak:

Kryza zamienia energię potencjalną wody pod dużym ciśnieniem i małej prędkości na energię kinetyczną wody pod niskim ciśnieniem i dużej prędkości.

Jednak jak sam zauważyłeś nie rozmawiamy tu o dyszy i przekształceniach energetycznych nią powodowanych tylko o sposobie wyliczenia mocy niesionej przez wodę wychodzącą z pompy.
 
     
Rysiek 

Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 63
Wysłany: 2011-02-08, 19:27   

Dekielku, Królu Złoty,

Gdybyś zechciał jeszcze dodać, czy po takiej przemianie, wielkość energii kinetycznej jest równa energii potencjalnej, czy może jest od niej większa lub mniejsza?
 
     
3Dekiel

Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 7
Wysłany: 2011-02-08, 21:52   

Rysiu, nie odbiegaj od tematu, najpierw wyjaśnimy jedną sprawę potem będziemy wałkowali następną.
 
     
Zdzisio
Mgr inż.

Wiek: 64
Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 47
Skąd: Mazury
Wysłany: 2011-02-09, 20:02   

3Dekiel napisał/a:
Jednak jak sam zauważyłeś nie rozmawiamy tu o dyszy i przekształceniach energetycznych nią powodowanych tylko o sposobie wyliczenia mocy niesionej przez wodę wychodzącą z pompy.

Panowie, ale żeby obliczyć sprawność pompy potrzebna jest moc na wyjściu tj. na głowicy i właśnie wokół metody obliczeniowej tej mocy, toczy się Wasza dyskusja.
Gdyby nie było głowicy, ciśnienie na pompie wynikało by z oporów ruchu wody w rurociągu, a z tego niewiele byście policzyli.
 
     
Dekiel 

Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 98
Wysłany: 2011-02-23, 21:49   

A jeśli już o mocy i jej stratach jest mowa to wszystkie te pojedyńcze procenty o które się spieramy nie maja najmniejszego znaczenia ponieważ z zasady im większa moc pompy tym tańsze cięcie.

Im większa moc pompy tym pobiera więcej energii ale i szybciej tnie. Pompa o mniejszej mocy pozwala na cięcie z mniejsza prędkością, czyli konkretny detal będziemy cieli dłużej niż przy pomocy pompy o większej mocy. Ilość zużytego prądu będzie więc w przybliżeniu stała ponieważ większa moc = krótsze cięcie czyli kilowatogodzin na rachunku tyle samo w przeliczeniu na konkretny detal.

Ale tnąc szybciej, w danym czasie wyprodukujemy więcej więc pozostałe koszty będą niższe.

A najważniejszym kosztem (ponad 50%) jest garnet, który sypie się cały czas ze stałą szybkością.

Więc należy zadbać o jego oszczędzanie.
Szybciej tniemy = taniej tniemy.
_________________
Maszyna bez czowieka jest kupką złomu. www.kimla.pl
 
     
3000

Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: 2011-03-03, 19:53   Re: Pompy Wzmacniaczowe

Barthez napisał/a:
Pompy Wzmacniaczowe idealenie nadają się do twojego trybu pracy. Pompa z napędem korbowodowym jest bardziej elastyczna pod względem cięcia różnych materiałów, może wyciąć szerszy wachlarz materiałów kruchych.
Wracając do wzmacniaczowych pomp ze względu ze prędkość tłoka jest mniejsza więc elementy się wolniej zużywają. W korbowodowej należy robić co 500h i sorry(może jestem upośledzony) ja remontowałem korbowodową pompę Flow praktycznie prawie takie sama Omax i mi remont zajmował 12-18godzin oprócz wymieniania uszczelek szlifowałem powierzchnię cylindrów i end cupów specjalną włókniną,żeby zlikwidować osady. Efekt był taki, że operatorzy robili tą pompą 800h bez remontu i później żmudnie szlifowałem check valve żeby powierzchnia była idealna.
Natomiast wzmacniaczowych zaleca się co 500h, jeżeli nic nie cieknie i się nie grzeje tniesz dalej. Druga sprawa jak cieknie to wymieniasz z tej strony cylindra, z której się sączy woda zajmuje to 30-40minut i jedziesz dalej. Pompa ta jest dużo prostsza ma tylko 4 uszczelniacze które najszybciej ulegają zniszczeniu. Po drugie jest bardziej odporna na gorszą jakość wody.
Od dwóch lat pompy wzmacniaczowe zostały rozbudowane i osiągają ciśnienie 6tys. barów
Ja szczególnie polecam pompy wzmacnaiczowe kmt firma specjalizuje się w produkcji pomp wysokociśnieniowych,FLowa też są dobre water jet sweden też jest ok. Mogę cię tylko ostrzec przed waterjet italy corporation wkładali tam pompy WSI katastrofa, ale jest to podróba kmt więc zaczełem wsadzać tam części kmt i problemy się skonczyły. Jak masz ochotę to dzwoń to powiem ci więcej jak masz ochotę, bo trochę jestem ograniczony kompem bo musze mojego 2miesięcznego szkraba pilnować mam nadzieje że ci choć trochę pomogłem ;-)

witam, czytam tak sobie te fora dla poszerzenia swojej wiedzy i trochę nie dowierzam, mam do czynienia z tymi urządzeniami od jakiegoś czasu i nie ubliżając nikomu, ale serwisant robił ostatnio przegląd pompy po 2000h, tzw OVERHOUL, jest to wymiana 3 checkvalv, wszystkie plungery, cały zestaw filtrów,kryza dump valve, cały zestaw naprawczy.. generalnie największy przegląd pomp korbowodowych i zajęło mu to ok 4-5 godzin, 18h musi zajmować naprawa jakiegoś wraku, nawet kiedyś widziałem wymianę całej części olejowej z generalnym remontem to trwało to ok9h ciągłej pracy..
 
     
Krzysztof Kowal 
Kilmi

Wiek: 42
Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 8
Wysłany: 2011-03-04, 16:03   

Dekiel niestety próbuje na forum sprzedawać swoje urządzenia i niestety nieudolnie opiera sprzedaż na prawach, zasadach i wzorach, które nie istnieją. Szkoda, bo liczyłem, że znajdę tu możliwie obiektywne opinie żeby wyrobić sobie zdanie na temat technologii, którą akurat nie dysponuję. Jak Dekiel autorytatywnie pisze, że maszyna KIMLA jest najlepsza, najszybsza i taka cudowna to niech napisze dlaczego ze zbiornika po kilku miesiącach schodzi farba i nawet głowica koroduje, a serwis który powinien się tym zająć praktycznie nie istnieje??

Facet kilka km od mojej firmy zbiera mi z przed nosa zamówienia od największego klienta, bo ma jakiegoś świeżo zainstalowanego MAXIEMa akurat (podobno też przez OMAXa produkowana maszyna) i jak się okazało ma pompę 22KW korbowodową. Jak do niego pojechałem okazało się, że nie dość, że tnie szybciej niż nasza 45KW to dzięki temu płaci o połowę mniejsze rachunki. Zaznaczam, że prędkości sprawdzaliśmy na podobnej jakości cięcia. Nie biorę pod uwagę nawet tego, że jak program pokazał mu 3,2 min cięcia to po takim czasie wyciągnął z maszyny detal co mi się akurat jeszcze nie zdarzyło, bo niestety nie jestem osiągnąć prędkości nominalnej, którą założył producent.
_________________
WJS+KMT
 
     
3000

Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: 2011-03-04, 20:56   

Krzysztof Kowal napisał/a:
Dekiel niestety próbuje na forum sprzedawać swoje urządzenia i niestety nieudolnie opiera sprzedaż na prawach, zasadach i wzorach, które nie istnieją. Szkoda, bo liczyłem, że znajdę tu możliwie obiektywne opinie żeby wyrobić sobie zdanie na temat technologii, którą akurat nie dysponuję. Jak Dekiel autorytatywnie pisze, że maszyna KIMLA jest najlepsza, najszybsza i taka cudowna to niech napisze dlaczego ze zbiornika po kilku miesiącach schodzi farba i nawet głowica koroduje, a serwis który powinien się tym zająć praktycznie nie istnieje??

Facet kilka km od mojej firmy zbiera mi z przed nosa zamówienia od największego klienta, bo ma jakiegoś świeżo zainstalowanego MAXIEMa akurat (podobno też przez OMAXa produkowana maszyna) i jak się okazało ma pompę 22KW korbowodową. Jak do niego pojechałem okazało się, że nie dość, że tnie szybciej niż nasza 45KW to dzięki temu płaci o połowę mniejsze rachunki. Zaznaczam, że prędkości sprawdzaliśmy na podobnej jakości cięcia. Nie biorę pod uwagę nawet tego, że jak program pokazał mu 3,2 min cięcia to po takim czasie wyciągnął z maszyny detal co mi się akurat jeszcze nie zdarzyło, bo niestety nie jestem osiągnąć prędkości nominalnej, którą założył producent.

dokładnie tak, maxiem jest produkowany przez OMAX
 
     
Dekiel 

Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 98
Wysłany: 2011-03-04, 21:18   

Panie Kowal,

Proszę podać numer seryjny swojej maszyny.
Podajesz się za użytkownika tej maszyny, więc pewnie nie będzie to problem.

Dziwne jest również że w podpisie masz, że posiadasz WJS i KMT, może Ci się maszyny pomyliły, a może tylko słyszałeś, że ktoś, gdzieś...


Co do wzorów to chyba ufunduję nagrodę komuś kto je obali.
Nie ma fizyków na tym świecie? Podaj rzeczowe argumenty, a nie "bo nie".
Udowodnij, że się mylę.

Co do rdzy to mam kilka fotek zardzewiałych maszyn Omax i teraz nie wiem czy pokazać tylko jedną czy wszystkie, które mam.
Na razie tylko jedna, ale jak będziesz prowokował to się wysypią i to również na innych forach.

PICT0334.JPG
Plik ściągnięto 15816 raz(y) 349,42 KB

_________________
Maszyna bez czowieka jest kupką złomu. www.kimla.pl
 
     
Dekiel 

Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 98
Wysłany: 2011-03-04, 21:30   

Nie mas zmaszyny o której piszesz. To twój drugi post, więc się zarejestrowałeś aby ponarzekać -czyli konkurencja. To samo 3000.

Już pisałem, pogońcie Amerykańców, może Wam lepsze maszyny zrobią. Na razie to do genialnego Maxiema serwis musiał przyjeźdzać 7 razy w miesiącu, ponieważ te maszyny u producenta nie są nawet składane przed wysyłką, tym bardziej testowane.
_________________
Maszyna bez czowieka jest kupką złomu. www.kimla.pl
 
     
3000

Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 11
  Wysłany: 2011-03-05, 07:22   

Dekiel napisał/a:
Nie mas zmaszyny o której piszesz. To twój drugi post, więc się zarejestrowałeś aby ponarzekać -czyli konkurencja. To samo 3000.

Już pisałem, pogońcie Amerykańców, może Wam lepsze maszyny zrobią. Na razie to do genialnego Maxiema serwis musiał przyjeźdzać 7 razy w miesiącu, ponieważ te maszyny u producenta nie są nawet składane przed wysyłką, tym bardziej testowane.



..i mimo to MAXIEMY tną szybciej od KIMLI??..trudny wybór :->
to że nie mam maszyny nie znaczy,że nie mogę pisać, poza tym jak nie mam żadnej maszyny to czyją konkurencją jestem?; krótko, od Ciebie bym nie kupił kartki papieru, a na forum jestem żeby dowiedzieć się czegoś mądrego, a nie czytać spory i może kupić maszynę bo na razie to tylko zlecam wykonanie, a narzekasz to na razie jak widzę tylko ty
 
     
Dekiel 

Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 98
Wysłany: 2011-03-05, 14:40   

Potraficie tylko moje posty i fotki kasować, nie macie żadnych innych argumentów?

Maszyny Kimla są wyjątkowo szybkie i to Was boli.
Chcesz zrobić zawody z szybkości cięcia, proszę bardzo.

Potniemy pianki, płytki ceramiczne i stal.

Zabawkowa maszyna Maxiem napędzana silnikami krokowymi nie ma najmniejszych szans.
A opowiadanie że Maxiemy są szybkie to tak jak by pisać że maluchy to najszybsze samochody.

W maszynach Maxiem rolki ślizgowe napędzające posuw bramy nie pozwalają na uzyskiwanie przyspieszeń większych niż szybkość reakcji słonia Bimbobo.
_________________
Maszyna bez czowieka jest kupką złomu. www.kimla.pl
 
     
szymon6789 

Wiek: 43
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-03-05, 19:09   

Nie wiem czy dobrze trafiłem. Koledzy czy zajmujecie się cięciem usługowym.
Dekiel masz jak piszesz szybkie urządzenie. Czy możesz wycenić dla mnie detal?
Mogę podesłać dxfa. Ważne dla mnie jest też ile też detali można wyciąć na zmianę.

Moze ktoś jeszcze da mi zanć, kto ma własna maszynę waterjet?
_________________
Samowiedza jest pierwszym krokiem
na drodze do osiągnięcia mądrości"
----------D. Kindresley---------
 
     
Dekiel 

Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 98
Wysłany: 2011-03-05, 20:35   

Na pewno firma Kimla bardzo chętnie zrobi taka przykładowa wycenę.
Wyślij ten plik na adres kimla@kimla.pl i napisz jaki materiał i jego grubość.

A przy okazji powtarzam fotkę z zardzewiałymi prowadnicami Omaxa którą w poprzednim poście "zjadło" oczywiście przez przypadek.

PICT0334_01.JPG
Plik ściągnięto 15836 raz(y) 430,92 KB

_________________
Maszyna bez czowieka jest kupką złomu. www.kimla.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group