To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
waterjet.org.pl

Przecinanie strugą wodną - Dokładność obróbki wysokociśnieniowym strumieniem wody

padawan - 2013-01-15, 12:48
Temat postu: Dokładność obróbki wysokociśnieniowym strumieniem wody
Witam.

Jestem studentem mechaniki i budowy maszyn i za niedługo bronię pracę inżynierską pt. "Badanie wpływu parametrów technologicznych na dokładność krzywoliniowych fragmentów przedmiotu w technologii waterjet." Brakuje mi jeszcze jednego rozdziału teoretycznego, a mianowicie "Analiza dokładności obróbki wysokociśnieniowym strumieniem wody". W literaturze którą posiadam nie piszą o tym za wiele, a przeszukując google głownie znajduję informację że cięcie wysokociśnieniowym strumieniem wodnym jest bardzo dokładne.

Chciałem więc zapytać czy ktoś może posiada jakieś artykuły, lub wiedzę wyniesioną z praktyki na ten temat i mógłby się nimi podzielić?

Z góry dziękuję

Jarek - 2013-01-16, 19:40

Witam

Polecam lekturę rozprawy doktorskiej na temat "Problematyka krzywoliniowego przecinania materiałów wysokociśnieniową strugą wodno-ścierną uwzględniająca kryteria jakości powierzchni" dr inż. Marzeny Sutowskiej. Jedyny ból jest taki, że dostępna jest ona w czytelni Politechniki Koszalińskiej.

Pozdrawiam
Jarek